МІОТЕНОГЕННА ПЛАСТИКА КВАДРИЦЕПСА СТЕГНА ПРИ АРТРОГРИПОЗІ КОЛІННОГО СУГЛОБА - ТУГАРОВ, Ю. Р.; КОПИТЧАК, І. Р.; ЛІВАР, Т. О.; МАЙКА, Д.-М. Р. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: продемонструвати успішний випадок лікування тотального фіброзу сухожилка чотириголового м’яза стегна комбінованим аутоалотрансплантатом при артрогрипозі колінного суглоба. Матеріали і методи. Серед вроджених вад розвитку опорно-рухового апарату артрогрипоз є одним із найтяжчих захворювань з багатьма ураженнями, розвитком больового синдрому на тлі множинних вроджених контрактур, вираженої деформації, м’язової гіпотонії, гіпорефлексії, вегето-вісцеральних розладів тощо. Виявити дану хворобу можна ще під час пренатальної діагностики у ІІ–ІІІ триместрах вагітності за допомогою УЗД у поєднанні з підрахунком рухів плода. Сонографічно – досліджують тотальний фіброз та відсутність сухожилка чотириголового м’яза (сумарний дефект близько 15 см). А потім виконують пластику сухожилкової частини чотириголового м’яза за допомогою трупного алотрансплантата ахіллового сухожилка та частини власного іліотібіального тракту. Результати. Наведено клінічний випадок 21-річної пацієнтки з артрогрипозом, яку неодноразово прооперовано у провідних клініках із приводу деформації нижніх кінцівок та контрактур. Проте близько року тому хвора відмітила поступову втрату активної розгинальної функції у колінному суглобі. Виявлено тотальний фіброз та відсутність сухожилка чотириголового м’яза. Проведено міотеногенну пластику квадрицепса. Післяопераційний період перебігав без ускладнень, пацієнтку виписано на амбулаторне лікування на 3-ю добу після оперативного лікування в задовільному стані. Рана загоїлась первинним натягом, шви знято на 14-ту добу після операції. Іммобілізація тутором становила 4 тижні. Відновились активні розгинальні рухи у гомілці та згинання стегна, ходить без сторонньої допомоги. Висновки. Методика аутоалопластики дефектів сухожилків при артрогрипозі є ефективною за умови дотримання пацієнтом рекомендацій у післяопераційному періоді, а також тривалого реабілітаційного лікування.