ВПЛИВ ПІДВИЩЕНОГО ВНУТРІШНЬОЧЕРЕВНОГО ТИСКУ НА ІНТЕНСИВНІСТЬ ПРОЦЕСІВ ЛІПІДНОЇ ПЕРОКСИДАЦІЇ В ПЕЧІНЦІ ЩУРІВ РІЗНИХ ВІКОВИХ ГРУП - ОСАДЧУК, Д. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2024)
Мета роботи: з’ясувати вплив підвищеного внутрішньочеревного тиску на інтенсивність процесів ліпідної пероксидації в печінці у щурів різних вікових груп. Матеріали і методи. Експерименти виконано на 70 білих щурах-самцях лінії Вістар двох вікових груп: статевозрілих, віком 6–8 міс. і масою 180–200 г, та старих, віком 19–23 міс і масою 300–320 г. В умовах тіопенталонатрієвого наркозу в тварин катетеризували черевну порожнину і ручним інсуфлятором нагнітали атмосферне повітря до величини внутрішньочеревного тиску 20 мм рт. ст. Час експозиції становив 60 хв. Щурів виводили з експерименту відразу після дефляції, а також через 1, 3 і 7 діб. У 10 % екстракті гомогенату печінки визначали вміст продуктів пероксидного окиснення ліпідів: дієнових і трієнових конʼюгатів (ДК, ТК) та реагентів до тіобарбітурової кислоти (ТБК-активні продукти ПОЛ). Результати. Встановлено, що 60-хвилинне підвищення внутрішньочеревного тиску до 20 мм рт. ст. викликало посилення процесів ПОЛ у щурів різних вікових груп. Максимум зростання у печінці вмісту первинних і вторинних продуктів ПОЛ відмічали через 1 добу після дефляції черевної порожнини, який залишався на такому ж рівні до 3 доби експерименту. Через 7 діб величина досліджуваних показників ПОЛ у статевозрілих щурів досягала рівня контролю, проте у старих щурів вміст ДК і ТК в печінці залишався істотно більшим. Ступінь зростання цих показників у старих щурів через 1 і 3 доби експерименту статистично вірогідно перевищував показник статевозрілих щурів, проте через 7 діб ставав практично однаковим. Отриманий результат вказує на те, що порушення ПОЛ печінки, викликані підвищенням ВЧТ до 20 мм рт. ст. протягом 1 год, у щурів різних вікових груп знаходяться в межах гомеостатичного регулювання, проте у старих щурів потрібно більше часу на відновлення.