ШОВ ЧИ СІТКА? ДОВГОСТРОКОВЕ СПОСТЕРЕЖЕННЯ ПІСЛЯ ХІРУРГІЧНОЇ КОРЕКЦІЇ ДІАСТАЗУ ПРЯМИХ М’ЯЗІВ ЖИВОТА - ВАСИЛЮК, С. М.; ПЕТРАШ, А. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2024)
Мета роботи: порівняти результати шовної плікації та імплантації проленового протеза у пацієнтів з діастазом прямих м’язів живота шляхом оцінювання системних скарг та стабільності м’язів тулуба у терміни 12 місяців після операції. Матеріали і методи. Ми пролікували 120 пацієнтів з діастазом прямих м’язів живота. При проведенні хірургічної корекції діастазу обстежених пацієнтів поділили на дві групи залежно від методики корекції. Першу групу склали 60 пацієнтів, в яких корекцію діастазу виконували за допомогою безперервного шва. До другої групи увійшли 60 пацієнтів, в яких шовну корекцію доповнювали підапоневротичним установленням сітки. Результати. У пацієнтів після шовної плікації на 84 % були вищими шанси регресування болючості під час огляду, на 82 % – регресування проблем під час сидіння на стільці та з підійманням зі стільця, на 58 % – регресування проблем під час стояння. У пацієнтів, в яких встановлювали проленовий імплант, були вищими на 61 % шанси регресування періодичного болю в животі та на 50 % – усунення проблем під час підіймання сходами. У пацієнтів першої групи через 12 місяців показник мануального м’язового тесту зростав невірогідно і складав 3,78±0,71 (медіана 4.0; min 2.0; max 5.0), а у пацієнтів другої групи відмічали нормалізацію показника мануального м’язового тесту – 4,16±0,37 (медіана 4.0; min 4.0; max 5.0), що було вірогідно (p<0,05) вищим, ніж показник у пацієнтів першої групи. Показаннями до шовної плікації є: тип А і В, відсутні системні скарги, позитивні Q1/Q3/Q4/Q5 (VHPQ), мануальний м’язовий тест більше 3 балів, горизонтальна абдомінопластика та високі вимоги до корекції живота. Показаннями до використання сітки є тип C і D, системні скарги, позитивні Q2/Q6 (VHPQ), мануальний м’язовий тест менше 3 балів, вертикальна абдомінопластика.