ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ОКСИДАТИВНОГО СТРЕСУ У ПЕЧІНЦІ ЩУРІВ РІЗНОЇ СТАТІ ІЗ МЕТАБОЛІЧНО АСОЦІЙОВАНОЮ СТЕАТОТИЧНОЮ ХВОРОБОЮ ПЕЧІНКИ І КОРЕКЦІЄЮ ЙОГО ІНОЗИТОЛОМ - СОПЕЛЬ, О. В.; ДЕНЕФІЛЬ, О. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2024)
Мета роботи: дослідити зміни продуктів порексидного оиснення ліпідів і активність антиоксидантів та морфологічні зміни у печінці щурів різної статі з метаболічно асоційованою стеатотичною хворобою печінки і корекцією їх інозитолом. Матеріали і методи. Досліди виконано на 96 щурах різної статі. Тварин розділено на 4 групи – контроль, МАСХП 4 місяці, МАСХП 4 місяці + міо-інозитол, МАСХП 4 місяці + D-chiro-інозито. У групах МАСХП 4 тварини вживали замість води 20 % розчин фруктози протягом 4 місяців. Через 2 місяці від початку експерименту протягом 2 місяців щурам групи МАСХП 4 місяці + Міо- інозитол інтрагастрально вводили міо-інозитол (400 мг/кг), групи МАСХП 4 місяці + D-chiro-інозитол – D-chiro-інозитол (30 мг/кг). Проводили забір печінки для морфологічного дослідження, у її гомогенатах визначали вміст дієнових і трієнових кон’югатів (ДК, ТК), основ Шиффа (ОШ), ТБК-активних продуктів (ТБК-ап), супероксиддисмутазну і каталазну активності (СОД, КАТ). Результати. У самців контрольної групи, порівняно з самицями, вищі ДК, ТК, ТБК-ап, менша СОД. У тварин з МАСХП різко зросли ДК, ТК, ОШ, ТБК-ап, СОД і КАТ, причому ДК, ТК залишалися більшими у самців, а ОШ – у самиць. Міо-інозитол спричинив менше накопичення ДК, ТК, ОШ, ТБК-ап, СОД і КАТ у самців і самиць, причому тільки КАТ була менша у самиць. D-chiro- інозитол теж привів до меншого накопичення ДК, ТК, ОШ, ТБКап, СОД і КАТ у самців і самиць, але у самиць були вищими ДК, у самців – ТБК-ап, КАТ. Порівняно з міо-інозитолом, D-chiro-інозитол у самиць показав більший ефект відносно СОД. Аналогічно, досліджувані препарати покращували морфологічний стан печінки, зменшуючи стеатогепатоз.