СТРУКТУРНІ ЗМІНИ ПЕЧІНКИ У ХВОРИХ РІЗНИХ ВІКОВИХ ГРУП ЗАЛЕЖНО ВІД ТРИВАЛОСТІ МЕХАНІЧНОЇ ЖОВТЯНИЦІ - КАНІКОВСЬКИЙ, О. Є.; КАРИЙ, Я. В.; ДОВГАНЬ, І. П. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2024)
Мета роботи: вивчити структурні зміни печінки у хворих різних вікових груп залежно від тривалості механічної жовтяниці (МЖ). Матеріали і методи. 50 хворих на МЖ були поділені на дві дослідні групи. І група (n=25) включала пацієнтів молодого (18–44 р.) і середнього віку (45–59 р.), ІІ групу (n=25) склали хворі похилого віку (60–74 р.) та старечого віку (75–90 р.). У кожній групі виділяли 5 підгруп хворих з різною тривалістю МЖ – до 7 діб, 7–14 діб, 14–21 доба, 21–28 діб, понад 28 діб. Результати. У пацієнтів І групи при термінах МЖ до 7 діб, від 7 до 14 діб та у хворих ІІ групи з тривалістю МЖ до 7 діб морфологічні зміни печінки мали переважно зворотний перебіг і полягали у внутрішньопротоковому холестазі, запальній інфільтрації строми, дистрофії гепатоцитів. При термінах МЖ від 14 до 21 доби, від 21 до 28 доби у пацієнтів І групи і у хворих ІІ групи з тривалістю МЖ від 7 до 14 доби, від 14 до 21 доби зміни печінки мали як зворотний, так і незворотний перебіг у зв’язку з розвитком і прогресуванням внутрішньопротокового і внутрішньоклітинного холестазу, стромального гепатиту, вираженої дистрофії, дрібно- та великовогнищевого некрозу гепатоцитів, вираженого фіброзу. У пацієнтів І групи з тривалістю МЖ понад 28 діб та при тривалості МЖ від 21 до 28 доби та понад 28 діб у хворих ІІ групи морфологічні зміни печінки мали незворотний характер та полягали у множинних дифузних відкладаннях білірубіну поза- і внутрішньоклітинно, великовогнищевому некрозі гепатоцитів, вираженому фіброзі, розвитку цирозу печінки.