Вдосконалення відновлювальних операцій при “свіжих” ушкодженнях і рубцевих стриктурах магістральних жовчних проток - МАРДОНОВ, Б. А.; КУРБАНІЯЗОВ, З. Б.; ДАВЛАТОВ, С. С.; РАХМАНОВ, К. Е. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2023)
Мета роботи: запобігання стриктурі гепатикохоледоха у віддаленому післяопераційному періоді після відновної операції. Матеріали і методи. В дослідження включено дані клінічного обстеження 41 хворого з ушкодженнями магістральних жовчних проток, які були оперовані у хірургічному відділенні багатопрофільної клініки Самаркандського державного медичного університету за період з 2010 до 2022 р. Залежно від вибору тактики лікування хворих було поділено на дві групи. Першу групу, групу порівняння, становили 18 (43,9 %) хворих, яким накладено біліобіліарний анастомоз традиційним способом. Другу групу, основну групу, склали 23 (56,1 %) хворі, яким проведено відновлювальну операцію удосконаленим способом. Результати досліджень та їх обговорення. З 18 хворих групи порівняння у 13 (72,2%) у віддаленому післяопераційному періоді через 1–3 роки спостерігали рубцеву стриктуру гепатикохоледоха, яким були необхідні повторні операції. З них 9 хворим проведено реконструктивну операцію гепатикоєюно- та гепатикодуоденоанастомоз, 4 хворим виконали рентгенендобіліарні втручання із встановленням стенту в просвіт гепатикохоледоха.