Хiрургiчне лiкування гострого панкреатиту у хворих похилого та старечого вiку - Шевчук I. М.; Кузенко, Р. Т.; Протас, В. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Проведено ретроспективний і проспективний аналіз результатів лікування 86 хворих на гострий панкреатит (ГП) у похилому і старечому віці. Серед них 52 (60,5 %) чоловіки, 32 (39 %) жінки, середній вік хворих — (69+1,3) року. На догоспітальному етапі діагностичні помилки мали місце у 27 (31,3 %) хворих. У пізні терміни захворювання в спеціалізоване хірургічне відділення було госпіталізовано 67 (77,9 %) хворих. Інтерстиціальний ГП мали 32 (37 %) пацієнти, вогнищевий некроз підшлункової залози діагностовано у 26 (30 %), тотально-субтотальний панкреонекроз — у 28 (32,5 %) хворих. Асептичний панкреонекроз мав місце у 31 (57,4 %), інфікований—у 23 (42,6 %), гострі рідинні утвори сальникової сумки і заочеревинного простору—у 9 (16,6 %) хворих. Проаналізовано особливості проведення інтенсивної терапії у пацієнтів похилого і старечого віку. Доведено ефективність застосування методів еферентного лікування — мембранного плазмаферезу, вено-венозної гемодіафільтрації. Тільки заходи інтенсивної терапії були ефективними у 37 (43 %) хворих. При застосуванні міні-інвазивних втручань летальність склала 13,5 %, при відкритих втручаннях — 33,3 %.