Вплив кастрації на розвиток адреналінового ушкодження серця в щурів, які зазнали хронічного гіподинамічного стресу - Друзюк, Р. Б.; Денефіль, О. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Мета роботи: оцінити вплив кастрації на розвиток окиснювальних процесів та морфологічних змін у серці щурів, які зазнали хронічного стресу, при адреналіновому ушкодженні серця (АУС). Матеріали і методи. Досліди виконано на 120 білих щурах-самцях лінії Вістар. Усі тварини були розділені на дві серії: 1 – стрес, 2 – кастрація і стрес. Для відтворення АУС щурам вводили одноразово внутрішньочеревно 0,18 % розчин адреналіну гідротартрату з розрахунку 0,5 мг/кг маси (фармацевтична фірма “Дарниця”, Україна). Оцінювали розвиток окиснювального стресу та морфологічні зміни у серці в контролі, через 1, 3, 7, 14 і 28 діб після введення адреналіну. Результати досліджень та їх обговорення. Кастрація і стрес у тварин ІІ серії, порівняно з І серією щурів, які зазнали тільки стресу, спричинила зменшення продуктів пероксидного окиснення ліпідів, але значне збільшення окисно модифікованих протеїнів. Супероксиддисмутазна активність у ІІ серії зросла, а каталазна активність значно зменшилася. Адреналін призвів до найбільшого накопичення ТБК-aктивних продуктів: у тварин, які зазнали стресу – через 14 діб, а кастрації і стресу – через 1 добу. Ступінь накопичення окисно модифікованих протеїнів вираженіший у тварин, які зазнали стресу, але абсолютні значення значно більші у щурів, які були попередньо кастровані. У І серії тварин після ін’єкції адреналіну зросла супероксиддисмутазна, але зменшилася каталазна активність. У ІІ серії тварин активність антиоксидантів збільшилася, але залишилася значно меншою, порівняно з показниками І серії щурів. Морфологічні зміни вказували на значне ушкодження міокарда і судинної стінки обох серій тварин. Кастрація спричинює більші порушення окснювальних процесів у серці щурів, які зазнали хронічного гіподинамічного стресу, при розвитку адреналінового ушкодження міокарда.