Порiвняльна оцiнка якостi життя хворих пiсля вiдкритої та лапароскопiчної апендектомiї - Iванько О. В.; Калина, Р. А. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
У статті проведено порівняння якості життя хворих, яких було прооперовано з приводу гострого апендициту за допомогою лапароскопії чи відкритої операції. Для цього досліджено показники якості життя хворих на гострий апендицит, яких прооперовано лапароскопічно (І група — 82 пацієнти) та відкритим способом (ІІ група — 183 пацієнти). Показники якості життя визначали за допомогою опитувальника 8Г-36. Встановлено, що як одразу, так і у віддаленому післяопераційному періоді показники якості життя у хворих, яких прооперовано лапароскопічно, вищі.