Ультразвукове дослідження при закритій травмі живота з ушкодженням паренхіматозних органів - Фіра, Д. Б.; Герасимчук, П. О.; Добринська, Н. О.; Павлишин, А. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Мета роботи: вивчити ефективність та діагностичну цінність ультразвукового дослідження за FAST протоколом при закритій травмі живота з ушкодженням паренхіматозних органів. Матеріали і методи. Ретроспективно проаналізовано результати використання ультразвукового дослідження за FAST протоколом у діагностиці закритої травми живота з ушкодженням паренхіматозних органів у 119 хворих. Результати досліджень та їх обговорення. Невідкладне УЗД черевної порожнини було проведене всім хворим на етапі госпіталізації, що дозволило встановити наявність ушкодження паренхіматозних органів за прямими або опосередкованими ознаками. При госпіталізації вільна рідина в черевній порожнині як опосередкована ознака ушкодження була діагностована у 89 (74,8 %) хворих. На момент госпіталізації у 19 (16,0 %) хворих вільної рідини в черевній порожнині виявити не вдалося, однак її поява була діагностована при подальшому УЗД моніторингу постраждалих впродовж доби. У 24 (20,2 %) пацієнтів при первинному УЗД було діагностовано прямі ознаки ушкодження селезінки та у 7 (5,9 %) хворих – печінки. Підкапсульні або внутрішньоорганні гематоми без формування гемоперитонеуму встановлені у 8 (6,7 %) хворих із травмами печінки та у 11 (9,2 %) хворих із травмами селезінки. 21 (17,6 %) пацієнта в тяжкому стані з нестабільними показниками гемодинаміки одразу направляли в операційну або реанімаційне відділення, де виконували FAST протокол. Зміни ехогенності та структури тканин, контурів паренхіматозних органів, їх дефекти, зміни кровообігу, гемоперитонеум слугували показаннями для проведення невідкладного операційного лікування. Ультразвукове дослідження черевної порожнини при закритій травмі з ушкодженням паренхіматозних органів за FAST протоколом дозволяє в найкоротші терміни діагностувати ушкодження та визначитися з тактикою лікування. Його інформативність в діагностиці ушкоджень паренхіматозних органів при закритій травмі живота становить 96,7 %, специфічність – 94,6 %, чутливість – 90,8 %. Широке впровадження FAST протоколу в діагностичну програму закритої травми живота є обов’язковим базовим неінвазивним дослідженням, яке дозволяє в короткі терміни визначитись з тактикою лікування та знизити рівень більш травматичних лапароцентезів і необґрунованих хірургічних втручань.