Вибір методу лікування рецидивних пахових гриж після лапароскопічних герніопластик - Бугрідзе, З. Д.; Парфентьєв, Р. С.; Грубнік, В. В.; Грубник, Вік. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Мета роботи: визначення оптимального способу повторної операції при рецидивних пахових грижах після лапароскопічної герніопластики. Матеріали і методи. Дослідження проводили на базі Одеської обласної клінічної лікарні. Впродовж 2012–2021 рр. у нашій клініці прооперовано 36 пацієнтів з рецидивами після попередніх лапароскопічних втручань з приводу пахових гриж. Серед них було 29 чоловіків і 7 жінок. У 9 пацієнтів спостерігали двосторонні пахові грижі. Односторонній рецидив спостерігали в 6 хворих, двосторонній – у 3 пацієнтів. Результати оцінювали за такими критеріями: вираженість післяопераційного болю, кількість післяопераційних ускладнень, тривалість перебування в стаціонарі, час відновлення після операції та повернення пацієнта до роботи. Результати досліджень та їх обговорення. Тривалість повторних лапароскопічних втручань становила (82±10) хв і достовірно перевищувала тривалість відкритих операцій (р<0,05). Вираженість болю у 12 пацієнтів після повторних операцій, які можна було виконати лапароскопічно, була достовірно нижчою, ніж при відкритих втручаннях (ВАШ 4,8 проти 8,7, (р< 0,05)). Виражені сероми в ділянці встановленої сітки спостерігали в 5 хворих, оперованих лапароскопічним методом, і у 4 пацієнтів, оперованих за Ліхтенштейном. Нагноєння післяопераційної рани спостерігали у 3 хворих, у двох з них виконана конверсія. Пацієнти після лапароскопічних операцій приступали до роботи на 14–18 добу (р>0,05). Вибір методу повторних втручань при рецидивних пахових грижах залежить від багатьох факторів. Основним методом повторних втручань слід вважати відкриту операцію за методом Ліхтенштейна. За певних умов можливе проведення повторної лапароскопічної герніопластики.