Вплив краніоскелетної травми на прояви цитолітичного синдрому в умовах краніоскелетної травми щурів різного віку - Сушко, Ю. І.; Гудима, А. А.; Зачепа, О. А. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Мета роботи: зʼясувати динаміку маркерів цитолізу за умов краніоскелетної травми в щурів різних вікових груп у динаміці травматичної хвороби. Матеріали і методи. В експериментах на нелінійних білих щурах самцях трьох вікових груп (статевонезрілі віком 100–120 днів, статевозрілі щури віком 6–8 міс. і старі щури віком 19–23 міс.) в умовах тіопетал-натрієвого наркозу моделювали краніоскелетну травму. У тварин через 1, 3, 7, 14, 21 і 28 діб оцінювали аланін- і аспартатамінотрансферазну активність (АлАТ-, АсАТ-активність) сироватки крові. Результати досліджень та їх обговорення. Під впливом модельованої травми незалежно від віку в сироватці крові піддослідних тварин суттєво зростала активність цитоплазматичних ферментів АлАТ та АсАТ, що свідчить про розвиток синдрому цитолізу. У статевонезрілих щурів показники досягали максимуму через 7 діб й до 28 доби знижувалися, досягаючи рівня контролю. Водночас у статевозрілих та старих щурів показники досягали максимальної величини пізніше – через 14 діб і у подальшому до 28 доби теж знижувалися, проте не досягали рівня контрольної групи і залишалися істотно більшими. У гострий період травматичної хвороби – через 1–3 доби у статевозрілих і старих щурів спостерігали істотно більшу абсолютну величину та приріст АлАТ- та АсАТ-активності сироватки крові порівняно зі статевонезрілими. Через 7 діб величина досліджуваних показників ставала суттєво більшою у статевонезрілих щурів із подальшим більш вираженим зниженням, ніж в інших групах, що через 28 діб призводило до нормалізації показників. Водночас у статевозрілих і старих щурів показники теж знижувалися, проте істотно перевищували контрольну групу. Отримані результати вказують на вікові особливості перебігу травматичної хвороби, що вимагає подальшого поглибленого вивчення. У щурів різного віку розвиток синдрому цитолізу внаслідок краніоскелетної травми характеризується різними часовими й амплітудними проявами. Їх критичними точками є поглиблення цитолізу у статевонезрілих щурів через 7 діб експерименту та більша амплітуда порушень у старих щурів у період пізніх проявів травматичної хвороби.