СТРАТИФІКАЦІЯ ФАКТОРІВ РИЗИКУ ВЕНОЗНОГО ТРОМБОЕМБОЛІЗМУ В ПАЦІЄНТІВ ІЗ ВАРИКОЗНОЮ ХВОРОБОЮ НИЖНІХ КІНЦІВОК - АТАМАНЮК, О. Ю.; СКРИПКО, В. Д.; АТАМАНЮК, В. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: ідентифікувати фактори ризику венозного тромбоемболізму (ВТЕ) в пацієнтів із варикозною хворобою нижніх кінцівок (ВХНК) у зв’язку з хірургічним лікуванням. Матеріали і методи. У період з 2019 р. до 2023 р. на клінічній базі кафедри хірургії післядипломної освіти Івано-Франківського національного медичного університету проведено відкрите проспективне дослідження, в яке залучено 430 пацієнтів із ВХНК (C2–C6 за класифікацією CEAP) у зв’язку з хірургічним лікуванням. Дизайн дослідження передбачав опитування їх для оцінки ризику післяопераційного ВТЕ згідно зі шкалою Капріні з підсумовуванням накопичувального бала відповідно до індивідуальних факторів ризику. Результати. За ступенем ризику розвитку ВТЕ пацієнтів поділили таким чином: 102 (23,7 %) належали до групи низького ризику, 271 (63 %) – помірного ризику, 39 (9,1%) – високого ризику, 13 (3 %) – дуже високого ризику та 5 (1,2 %) – до групи найвищого ризику. Найбільш часто ідентифікованими факторами ризику ВТЕ в пацієнтів із ВХНК були: тривалість операції понад 45 хв – 65,1 % осіб, набряки нижніх кінцівок – 40,7 %, надмірна маса тіла – 41,2 %, вік понад 40 років – 60,8 %. Найбільш значущими чинниками ризику, ідентифікованими в обстежених пацієнтів, були: злоякісні новоутворення в анамнезі у 1,4 % хворих, перенесений тромбоз поверхневих вен – в 4,4 %, тромбоз глибоких вен – у 2,8 %, сімейний анамнез тромботичних подій – в 1,2 % та у такої ж кількості пацієнтів діагностували тромбофілію і вік понад 75 років. Кожен із цих факторів додавав 3 бали до загального ризику та поруч із запланованим хірургічним лікуванням та наявністю ВХНК відносив цих осіб до групи високого ризику з приводу ВТЕ. Висновки. Стратифікація ризику ВТЕ в пацієнтів із ВХНК за допомогою шкали Капріні є ефективною стратегією профілактики ускладнень у післяопераційному періоді, однак врахування патогенетичних та клінічних особливостей перебігу варикозної хвороби дозволить удосконалити ідентифікацію хворих високого ступеня ризику та розробити оптимальну стратегію тромбопрофілактики.