Захворюванiсть сiльської людностi на хiрур-гiчну патологiю. - Голяченко, А. О. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
На базі двох районів у Вінницькій і Тернопільській областях проведено вивчення вичерпної захворюваності сільських мешканців на хірургічну патологію — шляхом звертальності людей і даних профілактичного огляду. Захворюваність склала 84,6 хвороб на 1000 мешканців, з них 56,9 % шляхом профілактичного огляду і 43,1 % шляхом звертальності населення.