Емболонебез-печнi тромбози в системi нижньої порожнистої вени - Ковальчук, Л. Я.; Костiв С. Я.; Венгер I. К. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
У роботі розглянуто особливості діагностики емболонебезпечного тромбозу в системі нижньої порожнистої вени на ґрунті ультразвукових критеріїв. Встановлено, що ембологеннонебезпечні тромби в більшості випадків локалізувались у загальній стегновій — 61,5 % та підколінній вені — 20,5 %, рідше відмічалась локалізація у поверхневій стегновій вені — 2,5 % та зовнішній клубовій вені — 15,5 %. Представлено розроблену в клініці методику дезобструкції венозного русла з інтраопераційним попередженням тромбоемболічних ускладнень.