Грижа Аміанда: клінічний випадок - Буката, В. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Грижа Аміанда – це випадкова інтраопераційна знахідка пахових гриж. При входженні апендикса в грижовий мішок його кровопостачання погіршується, виникає запалення та розмноження мікроорганізмів, що може призвести до деструкції стінки. Виконання апендектомії є необхідним, оскільки маніпуляції з червоподібним відростком можуть викликати вторинний апендицит. Відносно використання сітчастого трансплантату при проведенні герніопластики, то доцільно враховувати наявність інфікування стінки грижового мішка та контамінації операційного поля, а також індивідуальних фізіологічних та анатомічних особливостей.