Гангренозна піодермія як позакишковий прояв неспецифічного виразкового коліту - Керничний, В. В.; Кравчук, Ю. С.; Загродський, О. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Гангренозна піодермія – це рідкісний позакишковий прояв неспецифічного виразкового коліту. Визначено, що гангренозна піодермія розвинулась у 0,6 ‒ 2,1 % пацієнтів з виразковим колітом. Вона виникає у формі одного або декількох еритематозних папул або пустул із подальшим формуванням некрозу дерми та глибоких гнійних виразок. Може проходити паралельно з початком активності виразкового коліту або перебігати незалежно від нього. У статті представлено результати власного клінічного спостереження випадку гангренозної піодермії у хворого з неспецифічним виразковим колітом, характер перебігу та особливості лікування. Встановлено, що гангренозна піодермія як позакишковий прояв неспецифічного виразкового коліту зустрічається вкрай рідко і характеризується наявністю складного, часто рецидивуючого перебігу, що складно піддається лікуванню.