Баріатрична емболізація артерій шлунка в експерименті - Дзюбановський, І. Я.; Продан, А. М.; Кріцак, М. Ю.; Маслій, Б. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Мета роботи: оцінити ефективність баріатричної емболізації артерій шлунка в експериментальних тварин за динамікою змін маси, сироваткових рівнів греліну та лептину. Матеріали і методи. Для проведення експерименту відібрано 10 свиней в’єтнамської породи віком 4-5 місяців, жіночої статі, які впродовж 2 місяців перебували на дієті з підвищеним вмістом жирів. Тварини, у яких маса перевищувала 30 % від початкового значення, вважали такими, що досягнули стану ожиріння. Контрольну групу склали 5 тварин ті є ж статі та віку, яких утримували в стандартних умовах та нормальній дієті. Виконували баріатричну емболізацію лівої шлункової артерії. Вимірювання динаміки маси тіла проводили через 1 та 3 місяці після операції БЕА. Сироваткові рівні (зразки венозної крові 2 мл) греліну та лептину також визначали до операції та через 1,3 місяця після неї з використанням відповідних наборів (ELISA). Результати досліджень та їх обговорення. Аналіз динаміки маси тіла встановив її зменшення у піддослідних тварин через 3 місяці на 16,05 % від доопераційного показника (р˂0,001). Динаміка сироваткового рівня греліну продемонструвала його зменшення через 3 місяці спостереження після БЕА на 23,79 % від доопераційного показника (р˂0,001), а рівня лептину на 56,38 % (р˂0,001).