Оцінка згортальної системи у пацієнтів із тромботичними ускладненнями за умов онкопатології - Боднар, П. Я.; Кліщ, І. М.; Беденюк, А. Д.; Боднар, Я. Я.; Боднар, Т. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Мета роботи: вивчення змін показників гемостазу крові у хворих на фоні пухлин шийки матки. Матеріали і методи. Обстежено 24 жінок, які були розподілені контрольну групу (І) – 9 пацієнток, у яких морфологічно верифіковано пухлини шийки матки та ІІ групу – 15 пацієнток, у яких поряд з морфологічно верифікованою пухлиною шийки матки діагностовано тромботичні ускладнення для вивчення показників системи гемостазу, які знаходилися на лікуванні у Тернопільській університетській лікарні. Результати досліджень та їх обговорення. У І групі пацієнтів встановлено критичні рівні показників гемостазу, що свідчить про активацію згортальної системи. При порівнянні груп пацієнтів у ІІ групі статистично достовірним виявилося зменшення тромбінового часу (p <0,01), активованого часткового тромбопластинового часу (p <0,005) і протромбінового часу (p <0,005), що свідчить про гіперкоагуляцію. При аналізі фібриногену A та протромбінового індексу встановлено статистичне збільшення показників (p <0,01), що свідчить про схильність до тромбоутворення з ризиком тромбоембологенних ускладень. Підвищення рівня розчинних фібрин-мономерних комплексів (p <0,01) пояснює активацію згортальної системи крові, оскільки останні є маркерами тромбінемії при внутрішньосудинному згортанні крові. Рівень D-димера у пацієнток із тромбозами достовірно вищий, ніж у пацієнток без тромбозів.