Мікробіологічне обґрунтування використання ксенотрансплантантів, насичених нанокристалами срібла, для лікування опікових ран - Тузюк, Н. В.; Покришко, О. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Мета роботи: вивчити антимікробну eфективність насичених нанокристалами срібла ксенотрансплантантів, які використовуватимуться у лікуванні опікових ран. Матеріали і методи. Протимікробну ефективність ксенотрансплантантів, насичених нанокристалами срібла, досліджували in vitro методом дифузії в агар і в рідкому поживному середовищі, а також вивчаючи вплив нанокристалів срібла на адгезивну активність тест-культур: Staphylococcus aureus АТСС 6538, Escherichia coli АТСС 25922, Pseudomonas aeruginosa АТСС 9027 та Candida albicans АТСС 885-653. Результати досліджень та їх обговорення. Протимікробні властивості срібла, якими були насичені клапті кріоліофілізованої ксеношкіри, не поступалися за ступенем ефективності сучасним перев’язувальним матеріалам, які використовували як позитивний контроль (абсорбуючі стерильні пов’язки Mepilex Transfer Ag (Mölnlycke, Sweden) та Atrauman Ag (Heidenheim, Germany)) у дослідженнях. Наносрібло виконує роль антимікробного бар’єру в рані та знижує показники адгезивного потенціалу мікроорганізмів, що важливо для запобігання контамінації опікових ран. Отримані результати дають змогу розглядати можливість використання ксенотрансплантантів, насичених нанокристалами срібла, для місцевого лікування опікових ран з метою профілактики гнійно-запальних ускладнень, що можуть виникати.