Диференційована хірургічна тактика при синдромі міріззі у хворих із жовчнокамʼяною хворобою - Курбанов, Н. А.; Давлатов, С. С.; Рахманов, К. Е.; Газієв, К. У.; Хамдамов, І. Б. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Мета роботи: покращення результатів лікування синдрому Міріззі шляхом розробки раціональної хірургічної тактики залежно від його типу. Матеріали і методи. Робота основана на оцінці результатів хірургічного лікування 62 хворих з жовчнокамʼяною хворобою, ускладненою синдромом Міріззі, які перебували на стаціонарному лікуванні в хірургічних відділеннях Республіканського спеціалізованого науково-практичного Центру екстреної медичної допомоги Самаркандської філії за період з 2016 до 2021 р. Результати досліджень так їх обговорення. Успішна радикальна холецистектомія залежить від правильно обраної хірургічної тактики, яка суттєво впливає на перебіг операції та має певне значення в результаті хірургічного лікування, відбивається на перебігу реабілітаційного періоду. Спираючись на дані доопераційного обстеження хворих, хворі основної групи були підрозділені на 3 підгрупи ступеня ймовірності синдрому Міріззі. Запропонована програма вибору хірургічної тактики у хворих з ЖКБ ускладненої СМ дозволила у 8,1% та 29,0 % випадків виконати лапароскопічну холецистектомію та холецистектомію з мінідоступу відповідно і тим самим дала змогу уникнути пошкоджень жовчних проток та з мінімальним ризиком завершити операцію. Розроблена програма вибору тактики хірургічного лікування хворих на ЖКБ, ускладненої СМ, з урахуванням комплексного підходу до вибору доступу дала змогу покращити якість допомоги за рахунок зниження частоти найближчих післяопераційних ускладнень до 3,2 %, а у віддаленому післяопераційному періоді ускладнення вдалося звести до нуля.