Динамiка показникiв цитолiзу в умовах полiтравми - Козак, Д. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
В умовах політравми відмічаються виражені цитолітичні процеси. Встановлено статистично достовірне збільшення активності АсАТ (аспартатамінотрансфераза) з 2-ї год після травми та АлАТ (аланінамінотрансфераза) — з 1-ї доби після травми, які залишаються підвищеними до 28-ї доби посттравматичного періоду. Динаміка відхилень досліджуваних показників цитолізу дозволяє трактувати: 2 год—1 доба—період гострої реакції на травму, 3—7 доба — період ранніх проявів, починаючи з 14 доби — період пізніх проявів травматичної хвороби в умовах запропонованої моделі політравми.