Використання програми “neuroxlclassifier” з метою прогнозування ускладнень у післяопераційному періоді в пацієнтів на первинну та післяопераційну вентральну грижу за умов морбідного ожиріння - П’ятночка, В. І.; Довга, І. І. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Мета роботи: на основі використання програми багатопараметричної нейромережевої кластеризації проаналізувати результати обстеження та хірургічного лікування пацієнтів на первинну та післяопераційну вентральну грижу за умов морбідного ожиріння для виділення групи пацієнтів із високим ступенем ризику виникнення ускладнень в післяопераційному періоді. Матеріали і методи. Проведено комплексне клініко-інструментальне та лабораторне обстеження 237 пацієнтів на первинну вентральну та післяопераційну вентральну грижу із супутнім морбідним ожирінням з подальшим оцінюванням характеру ускладнень у ранньому та пізньому післяопераційному періодах. Обстеження пацієнтів проводили відповідно до стандартів із даною нозологією, включно загальноклінічні, детального дослідження стану всіх органів і систем організму та локального статусу (локалізації, розмірів, протяжності грижового випинання) відповідно до класифікації EHS (2009). У післяопераційному періоді оцінювали ранні (тривала лімфорея, серома, гематома, інфільтрат, крайовий некроз шкіри, нагноєння) та пізні (міграція сітки, мешоми, кишкові та лігатурні нориці, відторгнення сітки, хронічний біль, рецидив грижі) місцеві і загальні (абдомінальний компартмент-синдром, тромбоемболія легеневої артерії, пневмонія, інфаркт міокарда) ускладнення. Для більш глибокого аналізу та з метою прогнозування виникнення ускладнень в післяопераційному періоді проведено кластеризацію досліджуваних по групах із використанням надбудови NeuroXL Classifier для програми Microsoft Excel. Результати досліджень та їх обговорення. Аналіз кластерних портретів при проведенні нейромережевої кластеризації на основі клініко-анамнестичних даних та типів проведених операційних втручань виявив, що при прогнозуванні ризику ускладнень у післяопераційному періоді на основі поєднаних змін найсуттєвіше значення мають поєднання статі, ожиріння ІІ-ІІІ та дихальної недостатності при виконанні власнетканинної герніопластики та Onlay у пацієнтів. Треба також зазначити, що виявлена закономірність насамперед стосується розвитку таких ускладнень, як гостре порушення мозкового кровообігу, серома і крайовий некроз післяопераційної рани. Найнижчий показник ускладнень спостерігали в пацієнтів з ожирінням при виконанні лапароскопічної герніопластики та еMILOS (mini/less open sublay).