Новий пiдхiд до нормоволемiчної гемодилюцiї в дооперацiйнiй пiдготовцi i веденнi пiсляоперацiйного перiоду в хiрургiчних хворих абдомiнального профiлю iз супутньою серцево-судинною недостатнiстю - Ковальчук, Л. Я.; Герасимюк, Н. І.; Беденюк, А. Д. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
У роботі представлено результати вивчення впливу еластичного бинтування нижніх кінцівок і автогемотрансфузії та їх поєднання на кількісний і якісний склад крові і можливість використання їх як методу нормоволемічної гемодилюції. Показано, що забір автокрові сприяє зменшенню кількості формених елементів і зниженню рівня гематокриту. Попереднє застосування еластичного бинтування, сприяючи виходу крові з депо, потенціює вплив автодонорства на склад і реологічні властивості крові.