Паховий фасціїт “під маскою” епідидиміту - Прийма, О. Б. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2021)
У роботі розглянуто актуальне питання гнійної хірургії – лікування хворих на некротизуючий фасціїт, захворювання, яке маніфестується сепсисом та ендотоксикозом. Смертність за умов лікування сягає 30–80 %, а в нелікованих – 100 %. Проблема є актуальною через кількість таких хворих за останні 10 років зросла в 2 – 6 разів. Проаналізовано випадок лікування хворого на некротизуючий фасціїт із його паховою локалізацією. У доступній літературі є згадки про аналіз хворих на некротизуючий фасціїт із мультилокулярною локалізацією, але відсутні відомості про випадок, ідентичний нашому. В роботі описано первинне операційне втручання з приводу “так званого” епідидиміту. Окрім того, розглянуто симптоми, які допомогли запідозрити у хворого наявний некротизуючий фасціїт. Наведено дані стосовно патогістологічного аналізу операційного матеріалу й описано подальшу хірургічну тактику. Даний випадок є інформативним, оскільки свідчить про можливий атиповий перебіг некротизуючого фасціїту, зокрема в паховій ділянці. Окрім того, у хворого первинний некроз маніфестно локалізувався в жировій тканині і поверхневій фасції тіла поблизу зовнішнього отвору пахового каналу.