Повторнi реконструктивнi втручання при реоклюзiї аорто-стегново-пiдколi-нного сегмента - Ковальчук, Л. Я.; Венгер, І. К.; Вайда, А. Р. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
У роботі розглянуто результати хірургічного лікування 133 хворих із пізнім тромбозом аорто-стегнового протеза (шунта) та багаторівневої реконструкції аорто-стегново-підколінного сегмента. Термін до виникнення пізнього тромбозу сегмента реконструкції сягав від 4 до 190 місяців, у середньому склав (36,3±26,9) місяця. Встановлено, що ефективними методами відновлення центрального кровотоку при пізньому тромбозі сегмента реконструкції є аорто-стегнове репротезування та ретроградна тромбектомії, а при реконструкції шляхів відтоку — реваскуляризація інтактного сегмента глибокої стегнової артерії без виділення попереднього дистального анастомозу. Представлено розроблений у клініці спосіб реконструкції дистального анастомозу при рестенозі сегмента реконструкції.