Модифікація ендоскопічного трансабдомінального доступу до лівої надниркової залози. - Грубник, В. В.; Бурлак, О. С.; Парфентьєв, Р. С. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Проаналізовано різні доступи при виконанні 172 адреналектомій з 1995 року по 2012 рік. Порівняно два ендоскопічні доступи до лівої надниркової залози (тансочеревинний та позаочеревинний) з новим, нами розробленим трансочеревинним доступом, який використано при виконанні останніх 8 лівобічних адреналектомій. Нова методика полягає у візуалізації лівої надниркової залози шляхом трансочеревинної часткової мобілізації шлунка по великій кривизні, тракції мобілізованої частини шлунка вниз та медіально, розсіченні заднього листка очеревини понад хвостом підшлункової залози з подальшим видаленням надниркової залози. При використанні нового трансочеревинного доступу зменшується травматичність, значно знижується крововтрата під час операції, скорочується час операції, не потрібне дренування. Тривалість перебування хворого в стаціонарі також знижується.