Аналіз результатів лікування кіст підшлункової залози. - Каніковський, О. Є.; Павлик, І. В.; Хусейн, Фатімі Саїд (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Проаналізовано результати хірургічного лікування 164 хворих на хронічний панкреатит, серед них кісти підшлункової залози діагностовані у 93. Встановлено, що зовнішня декомпресія кісти підшлункової залози призводить у 86,7 % доформування зовнішньої панкреатичної нориці, яка у 17,8 % не закривається самостійно і у 16,2 % при самостійному закритті супроводжується рецидивом кісти, що загалом зумовлює неефективність цих методів для корекції панкреатичної гіпертензії у 34 %. Внутрішня декомпресія не призводить до збільшення кількості післяопераційних ускладнень та летальності і дозволяє уникнути формування у післяопераційному періоді зовнішньої панкреатичної нориці, а також зменшує частоту рецидиву кісти до 2,3 %.