Вдосконалення хірургічної тактики при гострому деструктивному холециститі - Сайдуллаєв, З. Я.; Давлатов, С. С.; Рахманов, К. Е. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2021)
Анотація. Актуальність. За даними всесвітньої організації охорони здоров'я, в світі в зв'язку зі збільшенням захворюваності на жовчнокам'яну хворобу відзначається зростання числа хворих з деструктивними формами даної патології. Метою дослідження є покращення якості лікування хворих на гострий деструктивний холецистит шляхом вдосконалення хірургічної тактики. Матеріали і методи дослідження. Робота заснована на оцінці результатів хірургічного лікування хворих з гострим деструктивним холециститом, які пройшли лікування в хірургічних відділеннях 1-клініці Самаркандського державного медичного інституту (клінічна база кафедр хірургічних хвороб №1 та загальної хірургії Самаркандського державного медичного інституту) за період з 2016 по 2020 роки. Висновки. Тактика хірургічного лікування хворих деструктивним холециститом, з урахуванням комплексного підходу до вибору доступу дозволив поліпшити якість наданої допомоги за рахунок зниження частоти найближчих післяопераційних ускладнень з 13,4% (11 пацієнтів в групі порівняння) до 1,7% (2 пацієнта в основній групі).