Порівняльна оцінка візуалізації при виконанні симультанного лапароскопічного лікування жовчнокам’яної хвороби та грижі стравохідного отвору діафрагми - Галей, М. М.; Дзюбановський, О. І.; Ониськів, О. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2021)
Мета роботи: визначити та оцінити візуалізацію при виконанні звичайних лапароскопічних операцій та симультанних лапароскопічних операцій при лікуванні жовчнокам’яної хвороби (ЖКХ) та грижі стравохідного отвору (ГСОД). Визначити переваги і недоліки методик. Оцінити вплив вибору техніки лапароскопічних операцій на ергономіку під час виконання операційного прийому. Матеріали і методи. На базі ВОКЛ ВІМДЛ у період з 2013 до 2019 р. 156 пацієнтів пройшли лікування, яким виконували лапароскопічну крурорафію з фундоплікацією за Тупе та симультанну лапароскопічну холецистектомію з використанням власної розробленої техніки. Порівняння з результатами лікування ЖКХ “французьким” методом. Використано методику з нульовою гіпотезою, аналіз за Пірсоном, Тьюкі, Манна–Уїтні. Результати досліджень та їх обговорення. Різниця відстані між портами для астенічного та гіперстенічного типу статури склали 4,4 см і 3,0 см, зона візуалізації (12,44±4,01) та (9,54±2,27) см2 (що статистично значуще (р=0,715)), кут між інструментами (62,31±7,35)о та (57,29±6,764) о, відстань наближення лапароскопа до об’єкта операції складає (3,54±0,47) см та (3,41±0,478) см для дослідної та контрольної груп відповідно. Виконання симультанного лапароскопічного втручання не призводить до погіршення візуалізації та збільшує комфорт під час симультанної операції порівняно із холецистектомією “французьким” методом. Використання власної симультанної техніки не призводить до погіршення післяопераційних наслідків. Розроблена на базі ВІМДЛ ВОКЛ методика є достатньо ефективною і придатною до запровадження.