Застосування NPWT у лікуванні гнійно-некротичного ураження стопи у хворих на цукровий діабет - Подпрятов, С. Є.; Штаєр, А. А.; Бондар, С. Є.; Лісовець, В. В.; Левицька, О. В.; Подпрятов, С. С.; Сацюк, І. В.; Корбут, С. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2021)
Мета роботи: уточнити показання та ефективність використання NPWT у лікуванні гострого гнійно-некротичного ураження стопи у хворих на цукровий діабет. Матеріали і методи. NPWT була використана в лікуванні 15 хворих на цукровий діабет, ускладнений гнійно-некротичним ураженням стопи. Всі хворі страждали на цукровий діабет 2 типу впродовж 8–23 років, медіана 12 років. Контроль глікемії шляхом приймання таблетованих препаратів здійснювали 6 пацієнтів, шляхом ін’єкцій інсуліну – 9. Для створення вакуум-аспірації використовували апарати фірми Acelity (USA). Аспірацію здійснювали інтервальним методом із використанням тиску розрідження 100–120 мм рт. ст. впродовж 8–10 хвилин та тиску 60–70 мм рт. ст. впродовж 2–3 хвилин. Результати досліджень та їх обговорення. Ми не мали підстав до застосування різних режимів проведення NPWT. Можливо, така потреба виникне з накопиченням більшої кількості спостережень з різними характеристиками стану тканин нижньої кінцівки та загального стану пацієнта. Тяжкі ускладнення при застосуванні NPWT в інших клініках спостерігали в 6 % спостережень. Ми не діагностували ускладнень внаслідок такого лікування. При узагальненому розгляді іншими дослідниками лікування гнійно-некротичного ураження діабетичної стопи з застосуванням NPWT не мало переваг у результатах порівняно з накладанням вологих пов’язок і загальна частота загоєння ран була низькою для обох технологій. Однак наш досвід виокремлює групи хворих, у яких застосування NPWT дало можливість зберегти опороздатну стопу, тоді як використання вологих пов’язок не ефективне або пов’язане з високим ризиком високої ампутації. Накопичення більшої кількості таких спостережень сприятиме точнішому визначенню місця NPWT в лікуванні діабетичної стопи.