Морфологічні особливості товстої кишки при експериментальному гострому поширеному перитоніті на тлі cтрептозотоциніндукованого цукрового діабету - Вервега, Б. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2021)
Мета роботи: дослідити морфологічні особливості товстої кишки в динаміці розвитку експериментального гострого поширеного перитоніту на тлі стрептозотоциніндукованого цукрового діабету. Матеріали і методи. В експерименті використано 48 білих щурів-самців. Цукровий діабет у дослідних тварин моделювали шляхом одноразового інтраперитонеального введення стрептозотоцину (Sigma) з розрахунку 60 мг/кг, гострий поширений перитоніт – введенням 0,5 мл 10 % профільтрованої калової суспензії в черевну порожнину. Проводили морфологічне дослідження товстої кишки у тварин, виведених із експерименту на першу, третю та сьому доби розвитку гострого запалення очеревини на фоні супутнього цукрового діабету. Результати досліджень та їх обговорення. При морфологічному дослідженні товстої кишки тварин на першу добу експериментального гострого поширеного перитоніту за умов супутнього стрептозотоциніндукованого цукрового діабету виявлено збільшення величини крипт за рахунок набряку строми й лімфогістіоцитарної інфільтрації, незначний периваскулярний набряк у підслизовому шарі. На третю добу верифіковано потовщення слизової оболонки товстої кишки, різке збільшення глибини крипт, нерівномірне кровонаповнення судин у підслизовому шарі із переважанням периваскулярного набряку. На сьому добу візуалізували зменшення товщини слизової оболонки за рахунок розширення крипт. Частина епітеліоцитів перебувала у фазі підвищеної секреторної активності, інша частина була дистрофічно змінена, що стимулювало посилення лімфо- та гістіоцитарної інфільтрації. Дані зміни супроводжувались активацією реактивних процесів та гіперплазією лімфоїдних фолікулів вже на першу добу розвитку перитоніту на фоні стрептозотоциніндукованого цукрового діабету, а по мірі наростання важкості запалення – гіпоплазією зі сторони лімфоїдної тканини та зниженням місцевої реактивності (третя та сьома доби розвитку гострого запалення очеревини в умовах поєднаної патології).