Імплементація програми “fast track surgery” в хірургічному лікуванні первинного хронічного захворювання вен під час вагітності - Антонюк-кисіль, В. М.; Дзюбановський, І. Я.; Герасимюк, М. І. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2021)
Мета роботи: підвищення безпеки та ефективності відкритого мініінвазивного хірургічного лікування первинного, прогресуючого варикозного розширення вен нижніх кінцівок, промежини, пахового каналу та зовнішніх статевих органів та їх поєднаних форм під час вагітності на основі принципів “fast track surgery”. Матеріали і методи. У період із ІІ кварталу 2015 року до І кварталу 2020 року на базі відділення екстрагенітальної патології КНП “Обласний перинатальний центр” Рівненської обласної ради обстежено та хірургічно проліковано 840 вагітних у другому–третьому триместрі з різними формами первинного хронічного захворювання вен нижніх кінцівок, промежини, пахового каналу та зовнішніх статевих органів та їх поєднаних форм. У хірургічному лікуванні використовували метод селективної мініфлебектомії – ASVAL, гемодинамічний метод – CHIVA в різних варіантах та поєднаннях. Результати досліджень та їх обговорення. Оптимізовано мультидисциплінарну програму в периопераційному періоді. Запропонована в периопераційному періоді мультидисциплінарна програма “fast track surgery” дала можливість забезпечити у 89,29 % випадків пологів природним шляхом без кровотеч та зменшити число тромботичних ускладнень у 2 рази.