Результати повторних нейрохірургічних втручань при травмі периферичних нервів нижніх кінцівок. - Цимбалюк, В. І.; Татарчук, М. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Повторні нейрохірургічні втручання на периферичних нервах нижніх кінцівках — один із найменш вивчених розділів хірургії нервів. Травма нервів нижньої кінцівки, за даними різних авторів, становить 26—47 % усіх уражень периферичних нервів. Проаналізовано результат лікування 51 хворого, яким проведено повторне операційне втручання на нервах нижніх кінцівок. Використано клініко-неврологічні, нейровізуалізуючі та нейрофізіологічні (НФ) методи дослідження, у тому числі стимуляційну електронейроміографію (ЕНМГ) та внутрішньом’язову голкову ЕМГ. За ступенем відновлення рухової та чутливої функції добрі та задовільні результати у повторно оперованих хворих отримано у 42 (83,3 %) випадках. Клініко-НФ моніторинг процесу регенерації периферичних нервів дозволяє визначити подальшу тактику лікування. Проведення повторного хірургічного лікування при травмі периферичних нервів покращує нейромоторну функцію нижньої кінцівки.