Алгоритм діагностики і лікування опікового сепсису. - Коваленко, О. М.; Осадча, О. І.; Коваленко, А. О.; Боярська, А. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
У роботі здійснено аналіз результатів обстеження й лікування 53 хворих віком від 16 до 58 років із поширеними опіками, які лікувалися в Центрі термічних уражень і пластичної хірургії Київської міської клінічної лікарні № 2 протягом 2009—2012 рр. Основну групу склали 35 хворих, яким протягом 10 діб висічено не менше 70 % некротичних тканин, групу порівняння — 18 пацієнтів, яким висічення некротиичного струпа виконували відстрочено, етапно, і на 10-ту добу висічено лише до 40 % некрозу. Висічення глибоких і поверхневих некротичних тканин протягом 10 діб після травми запобігало розвитку сепсису і тяжкого сепсису.