Мікробіологічне дослідження збудників та асоціантів біотопу гнійно-некротичних процесів м’яких тканин в експерименті. - Польовий, В. П.; Павлович К. В., К. В.; Сидорчук, Р. І.; Паляниця, А. С.; Білик, І. І.; Кнут, Р. П.; Мишковський, Ю. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Результати досліджень видового складу та популяційних рівнів збудників та асоціантів біотопів гнійно- некротичних процесів в експерименті на дрібних експериментальних тваринах показують, що мікроорганізми відіграють важливу роль в ініціюванні запалення та альтерації тканин, а також підтримують розвиток патологічного процесу. Провідними збудниками запального процесу в експерименті є грампозитивні коки (стафілококи та стрептококи), ентеробактерії, псевдомонади. Особливістю динаміки змін мікрофлори біоплівки ран в експерименті є те, що відбуваються зміни як її якісного, так і кількісного складу, в основному за рахунок збільшення патогенетичного значення умовно патогенних факультативних анаеробних та аеробних мікроорганізмів, серед яких слід виділити кишкову паличку, псевдомонади та інші ентеробактерії