Хiрургiчне лiкування хворих iз рецидивною варикозною хворобою вен нижнiх кiнцiвок, ускладненою активною трофiчною виразкою - Ковальчук, Л. Я; Чорненький, М. В.; Венгер, І. К.; Костів, С. Я.; Ненашко, І. А. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Робота ґрунтується на аналізі результатів обстеження та лікування 36 хворих, яким виконано ультразвукове дуплексне сканування венозної системи нижньої кінцівки. Обстеження проводили перед лікуванням та через 12—14 місяців із метою оцінки його результатів. У всіх хворих виявлено декомпенсований патологічний венозний рефлюкс по загальній стегновій вені, який поширювався на підколінну вену і мав пошкоджувальну дію на клапанні структури глибоких вен, перфорантні вени, мікроциркуляцію та трофіку м’яких тканин гомілки, що й спричинило розвиток рецидиву варикозної хвороби та трофічної виразки. Хірургічне лікування хворих проводили після санації ТВ біоспорином, що підтверджувалося нормалізацією показників бактеріологічного та рН-метричного досліджень і включало видалення варикозно змінених поверхневих вен, ліквідацію перфорантного рефлюксу за допомогою 8ЕР8 або операції Лінтона, автодермопластику та корекцію недостатності клапана загальної стегнової вени. Дослідження ефективності хірургічного лікування пацієнтів із корекцією клапанної недостатності глибоких вен свідчить про поліпшення крововідтоку із венозної системи нижньої кінцівки, що попереджає прогресування венозної гіпертензії нижньої кінцівки, знижуючи ризик рецидиву варикозної венозної трансформації та варикозної хвороби вен нижніх кінцівок, ускладненої трофічною виразкою.