Мутацiя R122H гена синтезу катiонiчного трипсиногена (PRSS1) у хворих на гострий панкреатит - Полянський I. Ю.; Максим'юк, В. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Вивчено частоту мутації К122Н гена РК881 у хворих на гострий панкреатит. Встановлено, що у хворих на гострий панкреатит частіше зустрічається носійство сприятливого К-алеля (КК- і КН-генотипи 18,9 та 73,0 % відповідно) при меншій кількості патологічних НН-гомозигот (8,1 % осіб). Частота появи біліарної та небіліарної форм гострого панкреатиту (як набрякової, так і деструктивної) асоціюються з К122Н-генотипом гена РК881 (73,7 та 72,2 % осіб проти 26,3 і 27,8 % відповідно). Носійство несприятливого мутаційного НН- генотипу асоціюється з небіліарною природою гострого деструктивного панкреатиту та характеризується тяжким клінічним перебігом хвороби.