Реконструктивно-вiдновнi операцiї при "короткiй" куксi прямої кишки пiсля перенесених обструктивних резекцiй сигмоподiбної кишки - Косован, В. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Із 159 хворих, яким виконана обструктивна резекція сигмоподібної кишки з приводу її злоякісних, доброякісних захворювань та травм, у 47 (29,56 %) хворих (I група), що складає майже третину від всіх операцій, сформована “коротка” кукса прямої кишки (до 8—10 см). При розташуванні кукси прямої кишки під тазовою очеревиною у хворих із “короткою” куксою прямої кишки (збережено тільки середньоампулярний відділ у 43 (91,49 %) випадках або його частина в 4 (8,51 %) хворих) ми використовували механічний циркулярний анастомоз “кінець в кінець” за допомогою зшивальних апаратів у 43 (91,49 %) хворих, а в 4 (8,51 %) випадках низведення ободової кишки на промежину з подальшою колоректопластикою. Найбільш частими ускладненнями зі сторони оперативного втручання були інфільтрати та нагноєння операційної рани в 9 (19,15 %) хворих I та 23 (20,54 %) пацієнтів II груп. Нагноєння рани спостерігали як у місці видалення стоми, так і серединної рани. Неспроможність швів анастомозу виявлена в 3 (6,38 %) хворих I групи та 11 (9,82 %) пацієнтів II групи. У II групі лише в 1 (0,89 %) випадку була проведена релапаротомія з приводу неспроможності швів анастомозу та в 1 (0,89 %) випадку — кровотечі з лінії анастомозу