Використання подрібненого субстрату ліофілізованого ксенодермоімплантата для місцевого лікування опікових хворих з інфікованими ранами III–IV ступенів - Цимбалюк, А. В.; Гуда, Н. В.; Кирик, О. О. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Проведено комплексне дослідження результатів використання подрібненого субстрату ліофілізованого ксенодермоімплантату для місцевого лікування інфікованих опікових ран ІІІ-ІУ ступенів. Застосування подрібненого субстрату ксеношкіри забезпечує очищення опікової рани, приводить до активної адсорбції токсинів з опікової рани та їх інактивації, стимулює крайову та острівцеву епітелізацію, що скорочує тривалість підготовки ран до автодермопластики (на 26 %), зменшує терміни стаціонарного лікування (на 17 %) порівняно з використанням на рани волого-висихаючих та мазевих пов’язок.