Особливості ліпідного обміну у тварин з експериментальною черепно-мозковою травмою на тлі цукрового діабету - Мерецький, В. М.; Корда, М. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
У роботі наведено аналіз дослідження ліпідного обміну та ферментативного спектра крові у щурів з експериментальною черепно-мозковою травмою, стрептозотоциніндукованим цукровим діабетом та при їх поєднанні. Показано, що порушення жирового обміну та гіперферментемія супроводжують перебіг посттравматичного періоду і є ланкою патогенезу стрептозотоциніндукованого ЦД. Виявлені зміни більш виражені за умов комбінування ЧМТ і ЦД.