Морфологічні зміни структурних компонентів простати при експериментально змодельованому хронічному простатиті з доброякісною гіперплазією передміхурової залози. - Ковальчук, О. Л.; Хорош, В. Я.; Мисак, А. І (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Наведено позитивні результати застосування ксенодермального субстрату “Ксенодерм” з метою корекції обтяжливого впливу токсичного чинника на формування і перебіг хронічного простатиту з доброякісною гіперплазією передміхурової залози. Встановлено помітний протекторний ефект щодо структурних компонентів простати лабораторних тварин. Зокрема, судинні розлади мали менш виражений характер на фоні незначних порушень із боку структури стромальних компонентів, понижений рівень пошкодження секреторних відділів і вивідних проток. Наведені особливості відображають загальну тенденцію до поліпшення морфофункціонального стану простати як результату коригувального впливу ксенодермального чинника.