Особливості ендоскопічного гемостазу при виразкових гастродуоденальних кровотечах у хворих на цукровий діабет 2 типу - Фомін, П. Д.; Гула, Г. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Проаналізовано результати лікування 133 хворих із виразковими гастродуоденальними кровотечами (ВГДК) за період 2000-2004 рр., з них 81 хворий на цукровий діабет 2 типу (ЦД). Встановлено, що для хворих на ЦД із нестабільним гемостазом (НГ) у виразці були характерними більша частка пацієнтів із тяжким ступенем ШКК (55,1 проти 36,4 % хворих із НГ контрольної групи; р<0,05). У хворих на ЦД при ВГДК помірного та середнього ступенів виявляли переважно стигмати F ІІа (р<0,05), а при тяжкому ступені крововтрати - F ІІЬ (р<0,05), водночас був максимальним відсоток Г І (р<0,05). Застосування ЕГ у 52,3 % хворих на ЦД з ендоскопічними стигматами триваючої кровотечі та нестабільного гемостазу дозволило зупинити кровотечу, провести профілактику її рецидиву й уникнути невідкладної операції.