Попередні результати хірургічного лікування синдрому грудного виходу з використанням системи для прямої довготривалої електростимуляції - Цимбалюк, Ю. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
У роботі представлено результати хірургічного лікування 17 хворих із синдромом грудного виходу. 10 хворих було прооперовано за традиційною методикою з використанням нетривалої електростимуляції, а семеро хворих - із використанням системи для прямої довготривалої електростимуляції “Нейсі ЗМ”. Це індивідуальна система вітчизняного виробництва, що дозволяє проводити сеанси електростимуляції в домашніх умовах декілька разів на добу протягом тривалого часу. В першій групі (з використанням нетривалої електростимуляції) протягом перших трьох місяців спостерігали рецидив больового синдрому у трьох хворих - 30 %, а відновлення рухових та чутливих розладів розподілялось таким чином: добре (до рівня М4-М5 та 84-85) - у двох хворих (20 %), задовільне (до М2-МЗ та 82-З) - у семи хворих (70 %), без змін - в одної хворої. У групі з використанням довготривалої електростимуляції рецидив больового синдрому спостерігали в однієї пацієнтки, а функціональні результати відновлення рухової функції кінцівки були такі: добре відновлення у трьох хворих (4З %), задовільне відновлення у чотирьох (57 %). Таким чином, при неефективності консервативного лікування та наявності показань для оперативного втручання у хворих із синдромом грудного виходу використання довготривалої електростимуляції дає більше шансів для відновлення втрачених функцій кінцівки та регресу больового синдрому.