ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ПІДГОТОВКИ МАГІСТРІВ ФАРМАЦІЇ З ПИТАНЬ СУПРОВОДУ НАСЕЛЕННЯ ІЗ ПОРУШЕННЯМИ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВʼЯ - Bilousova, N. A.; Mykhalchuk, V. M.; Protsiuk, O. V.; Kabachna, A. V. (Фармацевтичний часопис, 2023)
Мета роботи. Провести порівняльний аналіз, узагальнення та встановити шляхи імплементації зарубіжного досвіду підготовки магістрів фармації з питань психічного здоровʼя в освітній процес із підготовки магістрів фармації України. Матеріали і методи. Використано наукові публікації, міжнародні документи, сайти міжнародних організацій, співтовариств фармацевтів, офіційні сайти навчальних закладів, освітньо-професійні програми за спеціальністю 226 Фармація, промислова фармація. Використано методи систематизації, порівняльного аналізу та узагальнення. Результати й обговорення. У статті проведено порівняльний аналіз освітньо-професійних програм підготовки магістрів фармації, систематизовано міжнародні документи та результати досліджень, в яких розкривається досвід впровадження найкращих практик із питань психічного здоровʼя в освітній процес підготовки фармацевтів на магістерському рівні за змістом, структурою навчальних програм, формою організації освітнього процесу. Висновки. Результати дослідження свідчать, що практика професійної підготовки магістрів фармації з питань психічного здоров’я є досить поширеною на світовому рівні та представлена в різних наукових публікаціях, результати аналізу яких свідчать про різні форми організації навчання. Перспективним вбачаємо імплементацію кращих зарубіжних освітніх практик у професійну підготовку фармацевтів України з питань психічного здоровʼя на магістерському рівні з подальшою підготовкою у системі безперервного професійного розвитку; розширення протоколів фармацевтів із питань надання фармацевтичної допомоги у сфері реалізації ЛЗ, які відпускаються за рецептом лікаря за Програмою медичних гарантій.