МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ РОЗРОБКИ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ У ФОРМІ ЖУВАЛЬНИХ ПАСТИЛОК - Semchenko, K. V.; Vyshnevska, L. I. (Фармацевтичний часопис, 2020)
Мета роботи. Вивчення основних методологічних аспектів розробки лікарських препаратів у вигляді жувальних пастилок. Матеріали і методи. Об’єкти дослідження: праці вітчизняних і зарубіжних авторів, електронні бази даних Міністерства охорони здоров’я України та власні дослідження. Під час роботи були використані методи бібліосемантичного аналізу, систематизації теоретичного та практичного матеріалу та узагальнення даних. Результати й обговорення. Описано основні підходи до фармацевтичної розробки оригінальних вітчизняних лікарських засобів, зокрема, у лікарській формі жувальних пастилок відповідно до вимог Настанови 42–3.1: 2004. Настанови з якості. Лікарські препарати: Фармацевтична розробка. Описано загальну схему фармацевтичної розробки жувальних пастилок. Запропоновано дерева рішень щодо вибору гелеутворювача та ароматизаторів для корекції смакових характеристик. Висновки. Обґрунтовано доцільність розробки вітчизняного оригінального препарату у вигляді жувальних пастилок. Описано основні етапи фармацевтичної розробки цієї лікарської форми.