ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПІДХОДІВ ДО ФАРМАКОТЕРАПІЇ ЛІКУВАННЯ ЕПІЛЕПСІЇ В УКРАЇНІ ТА ВЕЛИКОБРИТАНІЇ - Volkova, A. V.; Korzh, I. V.; Olieinikova, N. V.; Tereschenko, L. V.; Zaitseva, Y. L. (Фармацевтичний часопис, 2019)
Мета роботи. Проведення порівняльного аналізу асортименту лікарських препаратів, які застосовують для лікування епілепсії відповідно до положень нормативних документів в Україні та у Великій Британії. Матеріали і методи. Під час дослідження використано офіційні дані нормативно-правового регулювання фармакотерапії епілепсії, зокрема, рекомендації Британського Національного Формуляру (оновлення квітень 2018 р.), Державного формуляру лікарських засобів (випуск 11, наказ МОЗ України від 18.04.2019 р. № 892), Уніфікованого клінічного протоколу первинної, екстреної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги епілепсії у дорослих (наказ МОЗ України від 17.04.2014 р. № 276). Були використані методи: логічний, системно-аналітичний, порівняльний аналіз та узагальнення інформації Результати й обговлрення. За результатами аналізу даних Британського Національного Формуляру визначено, що для лікування хворих на епілепсію рекомендовано 19 протиепілептичних препаратів за міжнародною непатентованою назвою. При зіставленні протиепілептичних препаратів із препаратами, що увійшли до вітчизняних нормативно-правових положень, які регулюють надання якісної медичної та фармацевтичної допомоги хворим, встановлено ряд розбіжностей. Дані відмінності включають як відсутність певних лікарських препаратів за міжнародною непатентованою назвою, так і різні підходи до формування ліній фармакотерапії хворих. За результатами порівняльного аналізу складу асортименту рекомендованих протиепілептичних препаратів Британським Національним Формуляром з Державним формуляром лікарських засобів встановлено, що до складу вітчизняного увійшли лише 9 препаратів за міжнародною непатентованою назвою. Дослідження протиепілептичних препаратів згідно з даними Державного формуляру лікарських засобів, дають підстави стверджувати про домінування лікарських препаратів іноземного виробництва (68 % від загальної кількості представлених протиепілептичних препаратів). Проаналізовано фірми-виробники лікарських препаратів, встановлено лідери серед іноземних та вітчизняних компаній. Висновки. Встановлено ряд відмінностей між рекомендаціями Британського Національного Формуляру та Державного формуляру лікарських засобів, а також уніфікованим клінічним протоколом лікування хворих на епілепсію. Так, у Державному формулярі лікарських засобів присутні лише 9 препаратів протиепілептичної дії з 19 лікарських препаратів, які зазначені у складі Британського Національного Формуляру. До вітчизняного протоколу лікування включено 12 препаратів за міжнародною непатентованою назвою. Аналіз даних Державного формуляру протиепілептичних препаратів показав, що загальна кількість представлених лікарських препаратів складала 315 торгових найменуваннь з урахуванням форм випуску, основну частку даного асортименту формували препарати іноземних компаній, співвідношення становило 68 % до 32 %.