ВПЛИВ ВАГІНАЛЬНИХ СУПОЗИТОРІЇВ «КЛІМЕДЕКС» НА СТАН СИСТЕМИ ПОЛ-АОС НА МОДЕЛІ НЕСПЕЦИФІЧНОГО ВАГІНІТУ У ЩУРІВ - Dolzhykova, O. V.; Maloshtan, L. M. (Фармацевтичний часопис, 2019)
Мета роботи. Дослідження впливу нових вагінальних супозиторіїв «Клімедекс» на показники системи ПОЛ-АОС на моделі неспецифічного вагініту у щурів. Матеріали і методи. Неспецифічний вагініт моделювали шляхом одноразової внутрішньопіхвової аплікації іританту (суміш скипидару та диметилсульфоксиду) нелінійним щурам-самицям. Компоненти системи ПОЛ-АОС визначали у сироватці крові та гомогенаті тканин піхви. У сироватці крові визначали вміст ТБК-АП, активність КАТ і СОД, у тканині піхви визначали активність КАТ, вміст ТБК-АП і G-SH. Як препарати порівняння використовували вагінальні таблетки «Мікожинакс» і «Супозиторії з олією обліпихи», рекомендовані для лікування неспецифічних вагінітів. Результати й обговорення. У результаті проведеного дослідження встановлено, що супозиторії «Клімедекс» на моделі неспецифічного (іритативного) вагініту в щурів виявили антиоксидантну активність. У результаті впливу досліджуваних супозиторіїв «Клімедекс» спостерігали достовірне зменшення вмісту ТБК-АП, збільшення активності КАТ у сироватці крові та гомогенаті піхви, відновлення вміситу G-SH у гомогенаті піхви, а також активності СОД у сироватці крові щурів із неспецифічним експериментальним вагінітом. За активністю зменшувати вміст ТБК-АП і відновлювати вміст G-SH, а також активність КАТ супозиторії «Клімедекс» не поступаються референс-препаратам «Мікожинакс» та «Супозиторії з олією обліпихи», а за здатністю відновлювати активність СОД достовірно перевершують препарат порівняння «Супозиторії з олією обліпихи». Це свідчить про позитивний вплив досліджуваних супозиторіїв на стан прооксидантно-антиоксидантної системи як на місцевому рівні, так і системно, що є позитивним при лікуванні неспецифічного вагініту і буде перешкоджати розвитку системних ускладнень. Висновки. Отримані в результаті експерименту дані дозволяють рекомендувати супозиторії «Клімедекс» для подальшого вивчення як засобу для лікування неспецифічних вагінітів.