АНАЛІЗ РИНКУ М’ЯКИХ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ, ЩО СПРИЯЮТЬ ЗАГОЄННЮ РАН - Glushchenko, O. M.; Polova, Zh. M. (Фармацевтичний часопис, 2019)
Мета роботи. Дослідити асортимент м’яких лікарських засобів, що сприяють загоєнню ран, на фармацевтичному ринку України. Матеріали і методи. Об’єктами досліджень були: Державний реєстр лікарських засобів, інструкції для медичного застосування препаратів. При проведенні аналізу використовували аналітичні, економіко-статистичні, кореляційні методи аналізу. Результати й обговорення. Проаналізовано ринок м’яких лікарських засобів, що сприяють загоєнню ран, структуровано препарати за ATC-класифікацією, встановлено країни та фірми-виробники, виявлено, що в досліджуваному асортименті 55 % препаратів вітчизняного та 45 % – іноземного виробництва. Найпоширеніша форма випуску ліків – мазі (60,4 %), креми займають 26,4 %, лініменти – 7,6 %, а гелі 5,6 % ринку, встановлено переважаючу кількість монопрепаратів – 64, комбіновані становлять лише 36 %. Висновки. Для українського фармацевтичного ринку на сьогодні актуальне розширення асортименту м’яких лікарських засобів, що сприяють загоєнню ран, за рахунок розробки комбінованих препаратів.