АМІНОКИСЛОТНИЙ ПРОФІЛЬ СТУЛОК КВАСОЛІ ЗВИЧАЙНОЇ ТА СУХОГО ЕКСТРАКТУ НА ЇХНІЙ ОСНОВІ - Vronska, L. V.; Demyd, A. Ye. (Фармацевтичний часопис, 2019)
Мета роботи. Вивчення амінокислотного профілю стулок квасолі звичайної і екстракту на їхній основі. Матеріали і методи. П’ять зразків сировини стулок квасолі звичайної (кущові сорти із білим насінням) були зібрані у Тернопільській і Волинській областях, сухий екстракт стулок квасолі був отриманий згідно розробленої раніше технології. Вивчення амінокислотного складу сировини стулок квасолі та екстракту на їхній основі здійснювали методами тонкошарової хроматографії (ТШХ) і високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ). Результати та обговорення. Краще розділення амінокислот при ТШХ-дослідженні сировини стулок квасолі звичайної спостерігали у системі розчинників ізопропанол – мурашина кислота – вода (40:2:10). В результаті дослідження було ідентифіковано аспарагінову і глутамінову кислоти, гліцин, валін, тирозин і лейцин. Амінокислотний профіль досліджуваних зразків сировини є достатньо однорідний за складом: 7 незамінних амінокислот – гістидин, треонін, валін, метіонін, фенілаланін, ізолейцин і лейцин та 8 замінних – аспарагінова і глутамінова кислоти, аргінін, серин, гліцин, аланін, тирозин і пролін; лізин було виявлено серед зв’язаних амінокислот в 4 зразку сировини. В усіх зразках сировини серед вільних амінокислот пролін домінує. Серед зв’язаних амінокислот найбільший вміст глутамінової кислоти, яка є продуктом гідролізу глутаміну. Також високим є вміст гліцину і серину, аланіну. Серед незамінних амінокислот, в порядку зменшення вмісту, визначено: лейцин, фенілаланін, гістидин, треонін, ізолейцин, валін. Кількісне визначення амінокислот в екстракті стулок квасолі показало, що вміст проліну є найвищим – 12,47 мг/г, вміст деяких сполук також є високим: аспарагінової (5,41 мг/г) і глутамінової (3,41 мг/г) кислот, аргініну (5,10 мг/г; як у вільній так і зв’язаній формах), гліцину (1,02 мг/г) і серину (1,04 мг/г). З незамінних амінокислот в екстракті незначно відрізняються кількості валіну (0,80 мг/г), фенілаланіну (0,67 мг/г), треоніну (0,66 мг/г), лейцину (0,63 мг/г) та ізолейцину (0,58 мг/г). Загальний вміст амінокислот в екстракті становить 3,2 %. Висновки. 1. Методом ВЕРХ вивчено амінокислотні профілі п’яти зразків стулок квасолі звичайної. Встановлено, що склад є достатньо однорідним, а загальний вміст коливається в межах 0,7-1,1 %. 2. У сухому екстракті стулок квасолі визначено вміст 5 незамінних та 7 замінних амінокислот. Вміст вільних амінокислот в екстракті – 0,52 %, сумарний вміст вільних і зв’язаних амінокислот – 3,2 %. 3. При дослідженні стабільності і встановленні терміну придатності сухого екстракту стулок квасолі необхідно враховувати присутність вільних амінокислот і білкових речовин.